6-daagse introductieopleiding ACT voor psychotherapeutisch werk

6-daagse introductieopleiding ACT voor psychotherapeutisch werk
Inschrijven

ACT is inmiddels een erg bekend model dat zijn waarde ruimschoots bewezen heeft om met cliënten of patiënten verdiepend te kunnen werken en hen te helpen hun leven terug op de rails te krijgen. Het is een wetenschappelijk bewezen gedragstherapeutisch model waarmee je op een frisse, empathische, levensingrijpende en concrete manier met jouw cliënten aan de slag kan gaan.

 

Deze opleiding is bedoeld voor therapeuten die in aanraking komen met cliënten die hun leven laten leiden door angst, paniek, boosheid, verdriet, schuldgevoelens, hun verleden, een laag zelfbeeld, verslaving, traumatische ervaringen, ... 

De opleiding bestaat uit 2 delen: naast nieuwe/aanvullende inzichten hoe je met deze cliënten een andere weg kan inslaan, zal je eerst iets leren over hoe jij zelf je minder kan laten leiden door frustraties, het gevoel niet bekwaam te zijn of tekort te schieten, verdriet of angst dat je nog meeneemt, ... . De introductieopleiding is immers een ervaringsgerichte opleiding waar je dus heel wat extra's ook voor jezelf mee naar huis mag nemen. 

De bedoeling van ACT is om cliënten of patiënten hun leven terug te geven. Hen te helpen om voor zichzelf echt de zoektocht (te kunnen/durven) aan te gaan hoe zij zoveel mogelijk uit hun leven kunnen halen. Daarvoor is het nodig om te kunnen omgaan met pijn en te (durven) onderzoeken of obstakels echt obstakels zijn, dan wel hindernissen die in hun hoofd veel plaats hebben ingenomen in de loop der jaren.

ACT-therapeuten zien hun cliënten keuzes maken en gedrag stellen wat zij zelf niet voor mogelijk gehouden hadden. 

Op 6 dagen leer je inzichten, tools, metaforen en oefeningen voor jezelf en voor je cliënten om:

  • Afstand te nemen van gedachten die je in je greep houden.
  • Moeilijke gevoelens (zoals angst, verdriet, boosheid) en lichamelijke ongemakken (pijn, zenuwen, vermoeidheid,…) te dragen zodat ze je leven niet langer bepalen.
  • Lastige situaties beter aan te kunnen óf te veranderen.
  • Je waarden terug te vinden in je leven: wie wil ik zijn als persoon, welke relaties wil ik opbouwen? Waaraan zou ik mijn tijd en energie willen besteden moest ik niet zo opgeslorpt zijn door mijn zorgen of problemen?
  • Niet meer zo te hollen in je hoofd, maar in het hier en nu te blijven.
  • Jezelf anders te bekijken.

ACT leert jou als therapeut ook om sterker te staan, zowel in je privéleven als in je werk als hulpverlener. Het leert je cliënt daarnaast om oude gedragspatronen die een automatisme zijn geworden, los te laten om te kunnen kiezen voor gedrag en voor een leven wat voldoening geeft.

Heeft u interesse in de ACT-introductieworkshop, echter bent u niet in de gelegenheid om aan te sluiten bij één van onze uitvoeringen? U kunt dan  geheel vrijblijvend uw interesse kenbaar maken, alsook uw voorkeuren doorgeven (locatie, periode, dag). Zodra er nieuwe uitvoeringen beschikbaar komen, wordt u hiervan op de hoogte gesteld.  Contacteer ons hier

In deze introductie opleiding krijg je een duidelijke omkadering van het model, veel leermogelijkheden (vanuit zowel cliënt- als hulpverlenerpositie), een groot aantal voorbeelden uit de praktijk, werken met eigen casussen, rollenspelen doen, en vooral veel materiaal dat je onmiddellijk kan gebruiken in je praktijk.  

Meer info over ACT vind je hier: wat is ACT

Je vindt er ook een woordje uitleg over de link tussen ACT en Mindfulness, ACT en CGT en ACT en contextuele therapievormen. 

Getuigenissen

In eerste instantie werd ik tijdens deze opleiding zelf geconfronteerd met fusie van bepaalde gedachten en heb ik zelf mogen ervaren dat defusie niet zo eenvoudig is. Onmiddellijk heb ik het boek: “de valstrik van het geluk” gelezen en ben ik met ACT in de praktijk aan de slag gegaan. Zowel ikzelf als mijn cliënten hebben er heel veel aan want deze opleiding is echt een “eye-opener” geweest.

T.V.

Ik vond de opleiding zeer intensief, boeiend en ik heb hierdoor een nieuwe kijk gekregen op hulpverlening. Ik heb dan ook mogen ervaren dat deze nieuwe kijk vaak beter werkt. Fijn!!! Ik ben er heel veel mee bezig. Overal… op de gekste momenten… soms voorbereid en beheerst, soms impulsief, leuk!

C.C.

Ik vond de opbouw van de opleiding zeer goed. Het zelf ervaren was voor mij een absolute noodzaak om het ook werkelijk beter te begrijpen. En na de theorie en het zelf ervaren was het super om zelf te kunnen oefenen (maar soms ook wat eng). Er was een goed evenwicht tussen theorie, ervaren, oefenen, observeren. Ik ben me veel bewuster geworden van wie ik wil zijn als mens en als therapeut. Ik kan ook beter stil staan bij: “waar wil ik naar toe bij deze cliënt?” en hoewel ik acceptatie soms lastig vond, vind ik het fijn om te beseffen dat dat ook bij het acceptatieproces hoort. Ik probeer meer in het hier en nu te zijn, samen met mijn cliënt.

N.C.

Deze ACT-aanpak is een verrassende, uitdagende en creatieve methode om met mijn cliënten mee aan de slag te gaan!

R.J.

Ik vond het een zeer boeiende en leerrijke opleiding. Het kwam overeen met hetgeen ik verwacht had en het werd levendig en enthousiast gebracht. Ik ben er veel mee bezig, zowel professioneel als persoonlijk. Ik durf zelfs te zeggen dat ik hier bij mezelf al een groei merk. Oefenen is de boodschap en daarnaast moet ik ook mild zijn voor mezelf.

A.Q.

Een model dat concreet is, als houvast kan dienen en toch ook de diepgang in kan gaan met een cliënt. Het biedt ons als team de mogelijkheid om zelfs met de moeilijkste casussen aan de slag te kunnen!

K.S.

ACT helpt me om helderder te kijken en duidelijker te benoemen. Het voelt aan als een spel.

B.G.

Als hulpverlener heb ik geleerd om terug aan de slag te gaan met ratelende cliënten en cliënten waarmee ik vast zit. Ook is deze opleiding zeker combineerbaar met en aanvullend op wat ik reeds deed als therapeut.

T.J.

Mijn algemene indruk is dat ik het erg interessant vond en dat het mij ontzettend veel handvaten geeft zowel in mijn eigen leven als in therapie. De eerste dagen waren wat verwarrend (was ook zo aangekondigd), maar in de laatste dagen vielen de puzzelstukjes op hun plaats. Ik merk dat ik gegroeid ben in een aantal processen. Ik hoop door ACT warm te houden dat ik blijf goochelen met alle processen want ik heb het gevoel dat het mij als psycholoog veel houvast biedt.

M.V.

Omdat we veel belang hechten aan de feedback van onze deelnemers, vroegen we aan 268 deelnemers of zij deze opleiding zouden aanraden aan anderen. 94% antwoordde met “ja”!

 

Ondertussen ben ik meer en meer ACT aan het toepassen in mijn therapiegesprekken en ik krijg heel veel goede feedback! Dat het hen met de voeten op de grond zet, dat het confronterend is, dat het de nagel op de kop is, etc.  Ongelofelijk wat sommige oefeningen teweeg brengen! En ook bij cliënten waarvan ik vreesde dat ze er niet voor open zouden staan, of bij cliënten die al jaren meedraaien op onze dienst. Ik word alleen maar enthousiaster en enthousiaster over ACT! ???? Dit is de eerste opleiding/therapievorm die me het gevoel geeft: dit is het en hier kan ik concreet mee aan de slag! Merci om me te laten zien en ervaren wat ACT is en kan zijn in therapie! Het was echt een verrijking! L.V. – psycholoog

Ondertussen ben ik meer en meer ACT aan het toepassen in mijn therapiegesprekken en ik krijg heel veel goede feedback! Dat het hen met de voeten op de grond zet, dat het confronterend is, dat het de nagel op de kop is, etc.  Ongelofelijk wat sommige oefeningen teweeg brengen! En ook bij cliënten waarvan ik vreesde dat ze er niet voor open zouden staan, of bij cliënten die al jaren meedraaien op onze dienst. Ik word alleen maar enthousiaster en enthousiaster over ACT! ???? Dit is de eerste opleiding/therapievorm die me het gevoel geeft: dit is het en hier kan ik concreet mee aan de slag! Merci om me te laten zien en ervaren wat ACT is en kan zijn in therapie! Het was echt een verrijking! L.V. – psycholoog