4-jarig postgraduaat tot contextuele gedragstherapeut - start 2022 - jaar 1

30-09-2022 tot 30-06-2023
Professionals
4-jarig postgraduaat tot contextuele gedragstherapeut - start 2022 - jaar 1

Inschrijven

Prijs: € 0,00

Bij inschrijving hou volgende gegevens bij de hand:

  • BTW nummer indien u zelfstandige bent.
  • Bank- of Paypal gegevens voor de betaling die online verloopt.
  • Nummer Paritair Comité van uw werk, indien u een attest voor educatief verlof wenst te bekomen (enkel bij 6-daagse basisopleiding ACT, Postgraduaat tot ACT-therapeut en opleiding Positieve psychologie)
  • Indien je zelf niet de deelnemer bent maar een naaste inschrijft: adres, geboortedatum en geboorteplaats van de deelnemer.
Heeft u een kortingscode? Geef je code hier in en voeg je korting toe.
In deze opleiding word je opgeleid tot contextueel gedragstherapeut en leer je fundamenteel én met precisie ingrijpen in het leven van je cliënt. ACT (acceptance and commitment therapy) neemt als contextuele gedragstherapie een belangrijke plaats in onder de derde generatie gedragstherapieën en neemt een aanzienlijk deel in van de eerste twee jaren van dez eopleiding. Naast ACT worden je ook andere derde generatie gedragstherapieën eigen gemaakt. De focus ligt sterk op leren werken op ervaringsniveau om op die manier de pijn die mensen ervaren vanuit een scherp verhoogd bewustzijn te kunnen vastpakken en aanpakken. 

 

Wat leer ik in deze opleiding?

De opleiding bestaat uit 3 modules:

  • ACT verdieping: met onder andere het proces zelf-als-context of perspectiefname, als rode draad om ten gronde te leren hoe je mensen kan helpen om een 'ik' op te bouwen dat gebaseerd is op zelfwaardering, bewustzijn, acceptatie en waardengericht handelen.
  • 'Relational frame theory' (RFT) en klinische analyse: taal kunnen gebruiken in een therapeutisch proces als een belangrijke gedragscomponent.
  • Andere contextuele gedragstherapeutische modellen: zoals 'compassion focused therapie' (CFT), 'dialectische gedragstherapie' (DGT) en 'proces based behavioral therapy' (PBBT).

Om de kwaliteit van de opleiding te waarborgen, staat de volledige opleiding onder supervisie van wereldautoriteiten op vlak van ACT en andere contextuele gedragstherapieën. Samen met de docenten zorgen zij ervoor dat de opleiding up-to-date blijft met de laatste wetenschappelijke inzichten.

Er wordt gewerkt met vier leervormen: lesdagen, supervisie, leertherapie en zelfstudie.

 

Hoe ziet mijn studieprogramma eruit?

Het volledige curriculum heeft een studiebelasting van 120 ECTS of studiepunten, verspreid over 4 jaar.

De studiebelasting van deze opleiding bedraagt per academiejaar gemiddeld 840 uur. Deze uren omvatten contacturen, taken, literatuurstudie en examen.

De opleiding gaat meestal door in Hasselt of omgeving, bij Allegre. Uitzonderlijk vraagt een module een andere lesomgeving (vb bij een meerdaagse retraite) en gaat de opleiding elders door.

 

Wat zijn de inschrijvingsvoorwaarden?

Door de wet op de geestelijke gezondheidszorgberoepen van 10 mei 2015 is de psychotherapie omschreven als een behandelvorm binnen de GGZ.  Dit heeft tot gevolg dat enkel personen met een gezondheidzorgberoeptitel, de zogenaamde WUG-beroepen  (arts, klinisch psycholoog, klinisch orthopedagoog, apotheker...)  nog de psychotherapie zullen kunnen beoefenen.  Er zijn echter uitzonderingen voorzien voor diegene die reeds de psychotherapie beoefenen, alsook voor alle studenten bachelor van een niet-WUG beroep die hun bacheloropleiding ten laatste in het academiejaar 16-17 aangevat hebben.  Zij kunnen bij afstuderen wel nog instappen in psychotherapie-opleidingen  en na het voltooien ervan onder supervisie van een autonoom beoefenaar in interdisciplinair verband de psychotherapie beoefenen.

 

Vanuit welke opleidingen kan ik instromen?

Rechtstreeks instroom vanuit master in de klinische psychologie, master in de pedagogische wetenschapppen –orthopedagogiek, master in de geneeskunde en de bachelor toegepaste psychologie (indien de bacheloropleiding werd aangevat ten laatste in 2016-2017).

Instroom mogelijk mits voorleggen bewijs van gevolgde opleidingsonderdelen over ontwikkelingspsychologie, psychopathologie en een overzicht van de verschillende therapeutische stromingen, én indien de bacheloropleiding werd aangevat ten laatste in 2016-2017: master in seksuologie, arbeidspsychologie en schoolpsychologie of een bachelor in gezinswetenschappen, orthopedagogie, sociaal werk - maatschappelijk werk, sociale readaptatiewetenschappen en psychiatrische of sociale verpleegkunde

 

Hoe kan ik inschrijven?

Inschrijven in deze opleiding kan enkel via een intakegesprek bij Allegre. Pas na onze goedkeuring van kan je je inschrijving definitief maken in VIVES.

Omdat deze opleiding intensief is en het aantal plaatsen beperkt, selecteren we de kandidaten op basis van hun dossier en een intakegesprek. Om je dossier te kunnen opstarten vragen we je om je motivatiebrief te bezorgen, samen met een overzicht van de gevolgde opleidingen, je werkervaring en je huidige werkomgeving. Dit bezorg je per e-mail aan administratie@allegre.be of per post aan Allegre Opleidingscentrum, Truibroek 51, 3945 Ham. Om je kandidaat te stellen, dien je je dossier in uiterlijk op eind juni 2022.

Twee belangrijke selectiecriteria zijn het reeds voltooid hebben van de 6-daagse ACT basisopleiding en in de mogelijkheid zijn cliënten te begeleiden, op je werkplek of op een stageplek.

 

Wat is de kostprijs van deze opleiding?

De kostprijs bedraagt € 2800 per opleidingsjaar, inclusief lesmateriaal, docenten, groepssupervisies, leertherapie, leslocaties en catering. Niet inbegrepen is de literatuur. Je ontvangt een factuur per opleidingsjaar. Deze factuur is volledig te betalen voor de start van de opleiding. Betaling in schijven is echter mogelijk.
Bij inschrijving ontvang je een factuur voor het eerste jaar van het 4-jarig postgraduaat tot contextuele gedragstherapeut. 


- Alle info over de opleiding is terug te vinden onder deze link.

- De annulatievoorwaarden worden bij inschrijving mee ondertekend en zijn terug te vinden onder deze link

- Deze opleiding komt in aanmerking voor de KMO-portefeuille. Ons registratienummer is DV.0216324. Voor meer informatie klik hier