Bootcamp workshop: ACT en voeding – 4 februari 2022

4-02-2022 tot 4-02-2022
Professionals

Parc 51

Lummense Kiezel 51

3500 Hasselt

Bootcamp workshop: ACT en voeding – 4 februari 2022

Inschrijven

Prijs: € 0,00

Bij inschrijving hou volgende gegevens bij de hand:

 • BTW nummer indien u zelfstandige bent.
 • Bank- of Paypal gegevens voor de betaling die online verloopt.
 • Nummer Paritair Comité van uw werk, indien u een attest voor educatief verlof wenst te bekomen (enkel bij 6-daagse basisopleiding ACT, Postgraduaat tot ACT-therapeut en opleiding Positieve psychologie)
 • Indien je zelf niet de deelnemer bent maar een naaste inschrijft: adres, geboortedatum en geboorteplaats van de deelnemer.
Heeft u een kortingscode? Geef je code hier in en voeg je korting toe.

Vandaag de dag heeft ongeveer de helft van de volwassen bevolking in België overgewicht. Vaak gaat dit gepaard met een verhoogd risico op chronische aandoeningen, zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten, ademhalingsproblemen, gewrichtsklachten en zelfs een verhoogde kans op het krijgen van bepaalde kankers. Ook in de huidige Covid19-pandemie blijkt er een verband te bestaan tussen het gewicht van besmette patiënten en de kans dat zij complicaties ontwikkelen. Voldoende redenen om overgewicht aan te pakken, zou je denken, maar zo eenvoudig is het helaas niet.

Er zijn een heleboel factoren van belang bij het ontwikkelen van overgewicht. Wanneer men overgewicht wil bestrijden, is men vaak geneigd om enkel aan de meest voor de hand liggende factor te denken: de energiebalans. Door minder of anders te gaan eten en/of meer te bewegen is het inderdaad mogelijk om het gewicht weer te doen afnemen. Talloze dieetboeken, goeroes en hypes trachten de ultieme oplossing te bieden, helaas vaak eerder gedreven door eigenbelang dan door oprechte bekommernis over de volksgezondheid.

Deze dieetcultuur vormt een deel van het probleem. Niet alleen worden mensen in de war gebracht, vaak hebben extreme diëten blijvende gevolgen voor het normaal functioneren van het lichaam. Zo bestaat het risico op het verlies van spiermassa, waardoor mensen na elk crashdieet met een steeds lager metabolisme eindigen. Het begin van een strijd met ongelijke wapens.

Toch is ook het hebben van correcte kennis van gezonde voeding nog maar een deel van de oplossing. Want hoe komt het dat de meeste mensen vaak wel weten wat ze best zouden doen, maar er niet in slagen dit op lange termijn vol te houden? Wat doe je wanneer cliënten aangeven emo-eters te zijn? Hoe ga je om met het verlies van motivatie?

Welke factoren kunnen we als gezondheidsprofessionals beïnvloeden door het bijbrengen van een beter inzicht, door de cliënt de juiste tools en handvaten mee te geven?

 

In deze workshop leer je:

 • Welke factoren een invloed hebben op het eetgedrag
 • Hoe een duurzame, gezonde levensstijl er uitziet, gebaseerd op wetenschap
 • Hoe je ACT kan toepassen bij het helpen ontwikkelen van deze gezonde levensstijl:
  • Je cliënten helpen duidelijk krijgen waarom het voor hen belangrijk is om aan hun gezondheid te werken
  • Wat cliënten kunnen leren doen met niet-helpende gedachten, zoals “ik heb geen karakter”, “ik hou nooit iets vol”, “ik heb toch iets lekkers verdiend”
  • Hoe je je cliënten helpt om te leren omgaan met moeilijke gevoelens en lichamelijke sensaties, zoals stress, verdriet, boosheid, …
  • Hoe je je cliënten zelf-compassie kan bijbrengen, zodat ze op een milde manier naar zichzelf kunnen kijken en vanuit zelfzorg kiezen om aan hun gezonde levensstijl te blijven werken

Trainer: Jessica Berden

Jessica is erkend diëtiste en body & mind coach. Vandaag coacht ze mensen naar een gezonde levensstijl, maar ooit zat ze ook aan de andere kant. Ze voerde jarenlang een gevecht tegen de kilo’s, maar vooral tegen een negatief zelfbeeld en een moeilijke relatie tot eten. Na een lange zoektocht vond ze een evenwicht en kon ze deze strijd staken.

Dankzij deze herwonnen vrijheid droomde ze ervan anderen te kunnen helpen die hetzelfde gevecht doormaken. Ze schoolde zich om en studeerde af als diëtiste met grote onderscheiding. Ze gaf haar job als informaticus op en werkt nu sinds enkele jaren als zelfstandig diëtiste. Ze begeleidt hierbij zowel mensen in haar eigen praktijk in Zonhoven (bij Hasselt), als online. Jessica is vooral gespecialiseerd in het coachen van mensen met overgewicht en obesitas naar een duurzame gedragsverandering. Daarnaast is ze contextueel gedragstherapeut i.o., zodat ook mensen die worstelen met emo-eten en eetbuien door haar geholpen kunnen worden.

 

Facturatie en betaling