6 eenvoudige zaken om in je achterhoofd te houden bij feedback

6 eenvoudige zaken om in je achterhoofd te houden bij feedback

Wanneer je feedback krijgt van iemand en je bent er niet goed in om dit te aanhoren, is de vraag wat je er echt van gehoord hebt. Meer nog: wat je er verder mee kan doen, als je maar de helft van het schoon weer echt beluisterd hebt, is twijfelachtig. Onze focus ligt dan op het beschermen van onszelf, niet op groeien en ons ontwikkelen.

Na een opleiding krijg ik uiteraard alle evaluatieformulieren binnen van de deelnemers en werd ik daar tot voor kort erg zenuwachtig over. Ik voelde me ook altijd slecht als ik die dingen gelezen had! Tot ik dan de dag nadien dezelfde formulieren opnieuw bekeek en dan leken die altijd door kabouterkes tijdens de nacht herschreven te zijn! Er stonden hele mooie dingen in! En die zag ik gewoon letterlijk niet staan de dag ervoor.

Zoveel mensen die we helpen in onze cursussen of in individuele begeleiding hebben last van dezelfde gedachte: “Ik ben niet goed genoeg!” Als je dan nog eens negatieve of positieve (!) feedback krijgt, kan dat bijzonder pijnlijk of ongemakkelijk zijn. Die negatieve woorden slorp je zo op dat je helemaal de kluts kwijtgeraakt en die positieve; daar weet je niet wat mee aan te vangen want ze stroken niet met wat je zelf zo hard gelooft over jezelf.

6 eenvoudige zaken om in je achterhoofd te houden bij het krijgen van feedback.

Nr. 1: wat wil je kunnen doen met negatieve en met positieve feedback?

Waarom wil je gemakkelijker kunnen omgaan met negatieve en positieve feedback. Voor mij is het antwoord daarop omdat ik mezelf de kans om te groeien niet wil ontzeggen. Negatieve feedback kan je hele waardevolle dingen leren. En een mooi compliment kan iets helend doen omdat je mag genieten van een bijzonder moment met iemand. Dat wil ik mezelf ook niet ontzeggen door het weg te wimpelen. Mogelijk is jouw antwoord helemaal iets anders. Neem even de tijd om erbij stil te staan.

Nr. 2: Neem even de tijd om stil te staan bij bovenstaande vraag J

Wij doen aan gedragsvoorspelling en -beïnvloeding: we gaan er dus vanuit dat je bovenstaande vraag gewoon hebt gelezen en naar nummer 2 wilde gaan om vlug te weten wat het recept is van deze blog. ????

Neem even de tijd i.p.v. naar je hoofd te luisteren en door te lezen.

Nr. 3. Adem in, adem uit.

Eén van de deelnemers van een opleiding, zei me met de glimlach: “Accepteren, hè Annick!”, toen ze me zag zenuwachtig worden over de evaluaties die bij mij gelegd werden op het einde van de 6-daagse. En ik dacht meteen: “Daar heb je zó gelijk in! Als ik met dat ongemak niet leer omgaan, zal ik het blijven moeilijk vinden.” Dus de enige optie is: oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Per slot van rekening: als ik geen feedback meer wil, kan ik maar één ding doen: stoppen met opleiding geven en dat is me veel te dierbaar.

Dus ben ik gaan zitten op een bankje om te ademen en ‘gewoon te zitten’ bij de feedback die ik gekregen had. Niemand te bellen om het van me af te praten, getroost te worden, gelijk te halen, … gewoon te zitten bij mijn eigen angst dat ik de gedachte heb dat ik niet goed genoeg ben. Ik moest geen vrienden worden met die gedachte, maar wel kunnen verdragen dat hij er is. Ik ben blijven zitten tot ik voelde dat ik geen energie meer hoefde te steken in het weg willen van die gedachten.

Nr. 4 Terugspoelen

Toen ik die gedachte in de ogen durfde kijken en ze er echt gewoon mocht zijn, was ik er niet meer door gevangen. Mijn hoofd had terug ruimte vrij om de evaluaties opnieuw vast te pakken en ze te lezen met volle aandacht. Als je je feedback mondeling krijgt en je wil de oefening aangaan, dan kan je altijd vragen om het gesprek eens opnieuw aan te gaan met de boodschap dat je er één ding hebt uitgepikt en de rest niet meer gehoord hebt.

Nr. 5: Nuanceren en er eerlijk naar kijken

Als je het dan opnieuw beluisterd, wat hoor je dan allemaal? Je hebt dingen gehoord die je moeilijk vond en wat werd er verder nog gezegd? Kan je met je aandacht bij beiden blijven? En kan je hier eerlijk naar kijken: zijn er dingen die je kan doen met de feedback die je gekregen hebt? Zijn er dingen die je nog te leren hebt?

Nr. 6: Concreet worden

Als je voor jezelf helder hebt wat je uit die feedback wil halen, probeer dit dan voor jezelf zo concreet mogelijk te maken zodat je het ook kan vastpakken en er effectief iets mee kan doen. Wat wil je leren anders doen, hoe ga je dat aanpakken, wanneer en eventueel met wie. Des te concreter, des te groter de kans dat je er ook effectief iets uit zal leren.