7-tips-wanneer-het-niet-klikt-met-iemand-die-je-regelmatig-ziet/

7-tips-wanneer-het-niet-klikt-met-iemand-die-je-regelmatig-ziet/

Je storen aan iemand of je niet op je gemak voelen bij iemand kan ongelofelijk veel energie kosten en je doen gedragen op een manier waarop je je helemaal niet wil gedragen.

Als vroeger iemand ‘in mijn systeem’ zat, dan kon ik dat echt niet zomaar loslaten. Ik overliep dezelfde situatie dan meerdere keren langs alle mogelijke kanten. Bovenop ging ik me dan ook ooit nog slecht voelen omdat ik de zaak niet gerelativeerd kreeg en begon ik mezelf dan ook te veroordelen: ‘Ik ben toch een moeilijk mens!’ Maar dat hielp me evengoed niet vooruit. De aandacht die naar die persoon – of beter – naar die situatie ging, werd enkel groter. En dat is natuurlijk net niet wat je wil doen op dat moment.

Wat ik niet deed in die situaties was anderen trachten te overtuigen van mijn gelijk. Anderen mogen met die situatie omgaan zoals zij dat zelf wensen te doen. Wie ben ik om daarin iets te bepalen voor iemand anders? Dit klinkt precies wel heiliger dan de paus. Waarschijnlijk heb ik dit wel ooit gedaan. :-D. Als je je herkent in dit scenario, lees dan vooral even verder.

Deze blog gaat over leren om vanuit een ander perspectief te kijken naar een situatie of een persoon. Misschien niet omdat de ander dat verdient of dat je de ander dat gunt, maar omdat je jezelf iets aan doet als jij blijft doen wat je hierin doet. Tenzij je daar uiteraard heel blij mee bent.

7 tips dus:

  1. Haal je zo iemand voor de geest.
  2. Geef 5 mogelijke redenen voor zijn gedrag.
  3. Wat zou jij denken, voelen, doen, als deze redenen voor jou zouden gelden? Wat zou jij denken, voelen, doen als je de geschiedenis mee had die deze persoon mee heeft?
  4. Hoe kan je aansluiting vinden bij iemand die zich zo gedraagt omwille van die redenen? Hoe kan je zo iemand motiveren?
  5. Om contact te maken met die persoon is het goed om voor jezelf een hypothese te maken over wat er aan de hand is. Wees op je hoede voor je eigen oordelen die deze hypothese uiteraard kleuren! Probeer het echt te bekijken vanuit het standpunt van de ander.
  6. Bepaal je strategie: hoe ga je je gedragen uitgaande van de hypothese die je gemaakt hebt? Misschien moet je je hypothese gewoon even bevragen?
  7. En voor je ACTie onderneemt, zou je ook even kunnen stilstaan bij de vraag: hoe zou jij zelf graag benaderd worden als je je zo zou voelen of die gedachten je hoofd zouden kruisen?

 

Als je zelf nog tips hebt, dan horen we ze graag van je !