Angsten: ontwijken of aanpakken?

Angsten: ontwijken of aanpakken?

Als je niet goed bent in omgaan met angst, ben je ongetwijfeld heel goed in angst verdoezelen, ontwijken of uit de weg ruimen. Je kan dat doen door situaties te vermijden, medicatie te nemen, analyses te maken om te voorkomen dat het opnieuw gebeurt, harder je best te doen, perfectionistisch te zijn, wakker te liggen om te piekeren, steeds minder te ondernemen, zaken uit te vergroten, rampscenario’s uit te denken, boos te worden, te wenen, erg veel te praten, tics te ontwikkelen, … .

En hoe langer je dit doet, hoe beter je wordt. ‘Practice makes perfect’, zegt de uitdrukking.

 

En, in alle eerlijkheid: we vermijden allemaal wel ‘s situaties, we vergroten allemaal situaties uit of analyseren ze tot op het bot. Daar is ook niets mis mee. Alleen moet je je afvragen of dit werkt voor jou. Zorgt het ervoor dat je beter met je angst kan omgaan?

 

Voor mij werkt het soms wel om op deze manier met mijn angst om te gaan. En soms ook niet, en dan word ik vooral nog angstiger, opgejaagder of vermoeider. Dan is mijn angst de baas.

In die gevallen, heb ik ondertussen geleerd, kan ik maar beter de confrontatie aangaan. Ik haal diep adem, focus waarom ik de angst niét uit de weg wil gaan en probeer ze dan aan te pakken.

Dat gaat met vallen en opstaan. Soms werkt het, soms vind ik het akelig, soms ben ik ontgoocheld, maar altijd helpt het om geduld te hebben en te beseffen dat het stap voor stap mag.

Het eindresultaat is gaandeweg altijd dat mijn angst niet langer mijn leven beheerst, dat ik mijn leven terug in eigen handen heb. Dat ik leer om steeds beter te worden in het omgaan met angst.

 

Welke vaardigheden ben jij aan het aanscherpen: angst ontwijken of ermee omgaan? En wie bepaalt dit? Jij of je angst? We horen graag hoe jij dit aanpakt!

 

Als je hier extra hulp bij kan gebruiken, neem dan zeker ‘s een kijkje bij onze 8-wekencursus. http://allegre.be/persoonlijk/8-weken-cursus/