Dé 5 succesingrediënten voor een eeuwigdurende (familie)ruzie.

Dé 5 succesingrediënten voor een eeuwigdurende (familie)ruzie.

Afgelopen maanden schakelden verschillende familiebedrijven het Allegre-team in om er conflictsituaties te ontmijnen. Uit de ervaringen die we daar en in andere conflicten opdeden, distilleerden we dé 5 ingrediënten om te kunnen (blijven) ruzie maken.

 

  1. Vergeet de band die je met de persoon in kwestie hebt!

    Dit is alvast een makkelijke tip, want het gaat haast vanzelf; wanneer je boos bent op iemand, vergeet je snel welke band jullie hebben. Je vergeet het niet alleen, je voelt het ook niet meer. Alsof er nooit iets geweest is.

    De oermens in ons voelt geen liefde meer, maar onveiligheid. Daardoor ben je in staat om de situatie op te blazen en scenario’s te verzinnen over hoe de toekomst tussen jullie eruit zal zien. Wantrouwen en angst nestelen zich.

    Verbazing is daarbij een échte goeie smaakversterker. Met uitspraken als: “9+-!5-::(-!-*!-?! Dat zou ik NOOIT doen, NOOIT!” maak je alles alleen maar erger. Je krijgt het gevoel dat de ander fundamenteel anders is dan jij. Onze hersenen reageren met “Let op! Deze persoon is NIET te vertrouwen!”

    En bijgevolg bekijk je alles wat de ander doet door diezelfde bril. Dingen die vroeger misschien zelfs charmant waren, vind je plots irritant en versterken je overtuiging dat je tegenstander àltijd al een slecht karakter heeft gehad!

  2. Reis zoveel mogelijk in de tijd!

    In het heden kan je handelen en dingen oplossen, maar dat is net wat we niét willen. Wil je de ruzie blijven rekken, blijf dan gewoon memorylane afwandelen, want één ding staat vast: ook je tegenpartij kan nooit terug naar het verleden om recht te zetten wat er toen gebeurde, noch zal hij nu kunnen garanderen dat het in de toekomst niet meer fout zal gaan.

  3. Schreeuw en/of zwijg!

    Is schreeuwen of zwijgen niet helemaal je stijl, dan kan je er ook voorkiezen om: niet te praten met de persoon zelf, maar met anderen, weg te lopen, de ander zoveel mogelijk te vermijden, te proberen anderen te betrekken in het conflict, steken onder water te geven, overgevoelig te reageren, koppig te zijn, te kwetsen, te overdrijven en, last but not least, te verharden.

    Verharden geeft je echt een schild van bescherming waardoor je emoties niet hoeft te voelen. Meer nog je voelt je zelfs opgelucht door de afstand die je hebt gecreëerd.

    Vermijd ook om genuanceerd te communiceren, gebruik volop termen als ‘altijd’ en ‘nooit’.

  4. Verwissel vraag en boodschap

    Wanneer je de ander iets wil zeggen, zoals ‘dat deed me bijzonder veel pijn omdat…’, maak daar een vraag van, zoals: ‘Dat had je toch kunnen weten, dat me dat pijn zou doen. Of niet soms?’.

    En wanneer je een vraag hebt, maak er dan een mededeling van en doe dat het liefst stellig of met veel drama. Als je bijvoorbeeld geen zin hebt in de afwas op het jaarlijkse familiefeest, vraag dan vooral niet aan anderen om jouw beurt over te nemen. Zeg dan gewoon: “Pff! Dat is hier altijd hetzelfde! Ik ga dat hier niet op mij nemen, hoor!”

  5. Onthou: jij hebt gelijk!

    Laat je niet van je stuk brengen: het ligt absoluut niet aan jou. Alleen met die houding zal je een slechte relatie kunnen onderhouden. Maar let op, want futiliteiten durven ons al eens de das om te doen en laten ons toegevingen doen: “Ik zal maar weer de slimste zijn, zeker?!”. Water bij de wijn doen, is vaak de sleutel om een ruzie op te lossen. Dat willen we uiteraard niet stimuleren met deze blog.

 

Even om af te sluiten in alle ernst: bovenstaande aanpak lijkt op het eerste gezicht soms de gemakkelijkste die er is, maar kost eigenlijk ontzettend veel energie.

We trappen allemaal wel eens in een van bovenstaande valkuilen, maar als je dat niet door hebt en je er steeds weer in trapt, lijk je telkens vast te lopen.

Bij Allegre leren we je graag om anders te leren kijken. In individuele sessies of cursussen reiken wij je de nodige instrumenten en vaardigheden aan waarmee je zelf conflictsituaties kan ontmijnen, thuis of op het werk.