Een ACT-opleiding gevolgd en sindsdien wat laten liggen?

Een ACT-opleiding gevolgd en sindsdien wat laten liggen?

Een ACT – opleiding gevolgd maar nog niet toegepast? Of heb je nood aan wat inzichtgevende vragen die helpen wanneer je vastloopt?

Ik geef je graag een gratis oefening om ervoor te zorgen dat je de draad weer kan oppikken.

Eerst en vooral is het misschien fijn om te weten dat je niet de enige bent. Alle opleidingsinstituten kennen dit fenomeen. Je hebt een ACT-opleiding gevolgd, je was daar erg enthousiast over en dan schoof je het even opzij. Je had er zelfs excuses voor: ik moet er meer over lezen, ik moet er meer over weten, bij de volgende cliënt ga ik het uitproberen, …

Het feit dat je deze blog wil lezen, wil waarschijnlijk zeggen dat het al in je hoofd speelt om de draad terug op te pakken. Hieronder vind je enkele vragen die je kunnen helpen om opnieuw dichter bij je doel te geraken.

Reken op ongeveer 10 minuten om ze allemaal te beantwoorden.

  • Neem een concrete cliënt voor de geest en vul volgende zin even aan: dit is iemand die…

          Alles wat je hierna invult, kan je beschouwen als gedrag waarop je een impact wil hebben.

 

  • Ik gun mijn cliënt om …. Het zou zijn leven rijker maken, mooier, waardevoller. Dit wordt jouw focus in je begeleiding. Maar alvorens je dat doet, misschien wel goed om het even af te toetsen bij je cliënt of hij of zij er ook zo over denkt. Als je hierop een antwoord geformuleerd hebt, zit je al dicht in de buurt van jouw en zijn of haar waarden.

 

  • Wat zou ACT, naast alle andere dingen die je kent, toevoegen aan het leven van je cliënt? Doorloop even de hexaflex en probeer in te schatten wat je cliënt wel al kan toepassen.

 

  • Is dit het proces waar je cliënt klaar voor is of zijn er andere vaardigheden die eerst versterkt moeten worden?

 

  • Welke gedachten en emoties houden je tegen over ACT, over jezelf, over je cliënt om er voluit voor te gaan?

 

  • Hoe sturen deze gedachten en emoties jou in je gedrag?

 

  • Wat zou er gebeuren op korte en op lange termijn als je daarover iets deelt met je cliënt om de diepgang in de relatie te versterken?  Je zou kunnen aankondigen dat je al een tijdje een bepaalde koers gevaren hebt die niet lijkt te werken en dat je nu een andere richting wil proberen. Je kan bijvoorbeeld laten weten dat leren fietsen niet gebeurt door na te denken over het fietsen, maar door effectief op de fiets te gaan zitten. Je kan jouw valkuilen hierin benoemen zodat jullie beiden opmerkzaam kunnen zijn.
  • Wat als je blijft doen met je cliënt wat je nu doet. Wat is daarvan het effect op korte en lange termijn?

 

Veel succes alvast!