Geschenk: oefening ‘Ik ben goed genoeg’

Geschenk: oefening ‘Ik ben goed genoeg’

Heb je tijd om jezelf vandaag even in de watten te leggen?

De oefening die we voor jou in petto hebben, vraagt wel een beetje tijd, maar levert wel een gevoel op van warmte, mildheid, genegenheid naar jezelf.

Koffie of thee en koekje in de aanslag met de zon die lekker warm aanvoelt door het raam?

Hier gaan we!

Kan jij een lijstje maken van 100 leuke eigenschappen van jezelf?
Je vult dus 100x aan: ‘Ik ben…’

Mogelijk krijg je nu allerlei gedachten zoals: ‘Pfff’, ‘Niet leuk’, ‘Ik ken er geen 100!’, ‘Positieve eigenschappen?! Ik ken alleen negatieve eigenschappen!’, ‘Daar heb ik nu geen tijd voor’ enz. Je zou je door deze gedachten kunnen laten beïnvloeden en dan hopen we dat je effectief een koekje en een lekker koffietje genomen hebt zodat je daar in elk geval even van mag genieten.

Mocht je tóch de ervaring willen meepikken en het jezelf gunnen, dan geven we je mee dat je een hulplijn mag inschakelen. Je mag aan anderen vragen welke eigenschappen zij jou toeschrijven en dan kan je kijken of je dat ook (een beetje) van jezelf kan erkennen. Je kan dit dan toevoegen aan de lijst. Als je niet akkoord bent, hoef je het natuurlijk niet toe te voegen.

Merk ook op hoe je positieve feedback mogelijk wilt gaan corrigeren of minimaliseren. Laat het heerlijk tot je komen! Geniet ervan!

Ben je bereid te delen wat de oefening met je gedaan heeft? Wij horen het in elk geval erg graag!

 

Mocht je nu denken: “Écht… ik kan alleen maar op ‘slechte’ eigenschappen van mezelf komen!”. Dan maakt deze oefening je mogelijk heel verdrietig. Je veroordeelt jezelf dan duidelijk heel erg en dat doet heel veel pijn. Kan je kijken hoe je dan met deze oefening omgaat? Je vindt hem echt te moeilijk. Wat zou het voor je doen als je dat even kan accepteren dat je deze oefening te moeilijk vindt i.p.v. jezelf te forceren of te verplichten om er toch aan te beginnen? Misschien is er een ander moment waarop je dit beter gedaan krijgt. Wat zou het nu voor je betekenen als je de oefening voor nu kan loslaten?