Ik haat de feestdagen

Ik haat de feestdagen

Ik haat de feestdagen.

 

Elk jaar heb ik een echte hekel aan deze periode. Ik ben er gewoon niet goed in, in vrolijk zijn en mij ‘feestig’ voelen.

Eerst en vooral heeft deze periode iets kunstmatigs. Ooit werd ergens besloten dat we op deze dagen feest vieren. De reclamewereld speelt hier handig op in met, wekenlang al, beelden van prachtig gedekte tafels en glimlachende opgemaakte mensen.

Ze dicteert ons dat wij ook aan dat beeld moeten/kunnen/willen beantwoorden. We verwachten het van onszelf. En shuiven onszelf dan al eens opzij. Zo worden die feestdagen een last, voelen ze misschien zelfs veel zwaarder dan nodig?

Daarnaast associeer ik deze periode altijd met hoe ons gezin dit vroeger vierde. Het was een tijd van spanning en ruzie. De opgelegde feestelijkheid en vrolijkheid, verhoogde enkel die spanning. Gelukkig leef ik niet meer in die tijd, maar nu. Gelukkig hoef ik nu niet meer op mijn hoede te zijn. Komen die gevoelens toch opnieuw boven, dan probeer ik ze snel te laten varen.

Tot slot leeft bij mij tijdens de feestdagen ook altijd de indruk dat iedereen massaal veel vrienden rondom zich heeft. Omdat dat bij mij niet zo is, krijg ik allerlei lelijke gedachten. Soms merk ik het zelf niet en ga ik het gevecht met mezelf aan. Gelukkig weet ik intussen hoe je gedachten kan loslaten.

Daarom wil ik elk jaar tegen ‘t eind van het jaar “verdwijnen”. Dat kan op verschillende manieren: van aan de zijlijn meekijken, op vakantie vertrekken, erover grommelen, je afzonderen, voor anderen een perfect feest organiseren, …

 

De voorbije jaren heb ik echter geleerd om deze periode zin te geven dankzij wat ik uit ACT leerde.

 

Moet je ondergaan of kies je ervoor?

Een wijsheid die perfect uitlegt wat ACT betekent, is deze: “Geef mij de sereniteit om te aanvaarden wat ik niet kan veranderen, de moed om te veranderen wat kan en de wijsheid om het verschil tussen beide te zien.” Sommige dingen kan je niet veranderen en moet je mee leren omgaan. Andere dingen wil je niet veranderen. Misschien wil je voor je partner bijvoorbeeld ook mee naar de familie. Hoe kan je dan voor hem of haar aanwezig zijn zodat hij of zij zich goed kan voelen binnen de eigen familiekring?

Wat vind je met andere woorden vervelend maar onderga je toch bewust? Ik vind het vervelend om cadeautjes te zoeken, te beslissen wat we eten enz., maar eigenlijk wil ik het best wel doen.

 

Wat heb jij nodig, wat is jouw essentie?

ACT heeft me geleerd om, wanneer ik het moeilijk heb met iets, op zoek te gaan naar wat voor mij de essentie is. Wat schenkt mij voldoening when the going gets tough?

Ik heb in de kerstperiode een mix nodig van warmte, gezelligheid, liefde en zelfzorg.

Warmte vind ik letterlijk in een zacht deken, kaarsjes in huis, mijn dikke, gezellige sokken en door meer knuffels dan anders te geven en te krijgen.

Voor Gezelligheid spreek ik af met een aantal mensen die mij dierbaar zijn: een vriendin uitnodigen om samen te koken , bij te praten en gezelschapsspelletjes te spelen.

Liefde creëer ik door een aantal mensen mooie dingen te wensen en mijn appreciatie voor hen uit te spreken.

Zelfzorg zoek ik op door wat minder te werken en me te omringen met mooie dingen. Elk jaar neem ik de tijd om een mooie en bijzondere kerstbal uit te kiezen.

 

Hoe is dat voor jou? Wat heb jij nodig in dagen waarin je je kwetsbaar of wankel voelt?

Wij wensen je alvast veel liefde en mildheid toe!