Je kan jezelf helen!

Je kan jezelf helen!

Eén ding heb ik vroeger altijd zeker geweten: het leven gooit op geregelde tijdstippen problemen voor je voeten.  Ik was vroeger al blij als het leven even rustig was, als er even niets was waarover ik diep ongelukkig, angstig of onrustig was.

Het verleden heeft je misschien zelfs geleerd dat ‘één ongeluk nooit alleen komt’. Je zit altijd bang af te wachten tot de problemen opduiken, waardoor je leven om de zoveel tijd ‘on hold’ staat.

Ben jij ook blij “als er maar even niets aan de hand is”? Blokkeren problemen jouw leven? Dan leef je wellicht ook niet voluit wanneer het even wél rustig is, want dan voel je ongetwijfeld dat de problemen ergens op de loer liggen.

 

Je mag gerust meer verwachten van het leven. Je hebt recht op meer, op mooie kansen!

Je hebt een verleden, dus heb je ook recht op een toekomst.

 

Wat je daarvoor moet doen?

  1. Leef! Voluit. Met een uitroepteken. Neem je leven in eigen handen, leef elk moment, mét én zonder problemen. Problemen zullen er immers altijd zijn, maar jij hebt wel recht op een mooie toekomst.
  2. Engageer je! Ga ervoor. Leer leven, niet enkel overleven. Dat betekent dat je je ergens in vastbijt, niet loslaat. Het betekent niet dat je altijd sterk moet zijn, maar voel je dat je je grip op het nu verliest, pik dan gewoon de draad weer op. Leer leven, leer genieten en haal het meeste uit elk moment.

 

Misschien is dit nieuw voor jou en weet je niet meteen hoe je dat aanpakt. Dat is volkomen normaal. Been there, done that.

 

Maar hoe leer je dat dan?

  • Probeer dingen uit. Ik heb me ooit ingeschreven voor een cursus ‘glasjuwelen maken’. Oh boy! Wat een foute keuze was me dat, zeg! ???? Maar… als ik het niet had geprobeerd, zou ik het nooit geweten hebben. Trial & Error dus.
  • Geef jezelf wat anderen je misschien te weinig hebben gegeven. Behandel jezelf anders dan anderen jou behandelen. Ga, waar nodig, de confrontatie aan, maar straf jezelf niet onnodig. Wees moedig, maar mild voor jezelf.
  • Neem je angst ernstig. Natuurlijk is het allemaal moeilijk! Het is ook gloednieuw; je hebt dit nog nooit gedaan. Vergelijk nooit appelen met peren, dus vergelijk ook jezelf niet met anderen die dit hun leven lang al doen.
  • Vraag hulp. Aan vrienden, familie, een therapeut, een coach, … Heb je het gevoel dat die hulp niet volstaat, geef het dan aan of ga eens bij iemand anders te rade. Geef vooral niet op!
  • Heb geduld. Weet dat dit niet in 1,2,3 gaat. Je bent iets aan het opbouwen, je leert voldoening uit het leven halen. Misschien is het jouw project voor 2017?
  • En, vooral, onthou dat jij er evenveel toe doet als elke andere persoon. You matter! Yes, you!