Maak het je gemakkelijk: 4 tips om vlotter keuzes te maken

Ik wilde vroeger nooit spijt hebben van de keuzes die ik maakte. Uren of dagen kon ik daarover piekeren, wat natuurlijk alleen maar energie kostte en mij verder niet wijzer maakte. Ik kan immers niet in de toekomst kijken …

Gaandeweg heb ik geleerd om het mezelf een stuk makkelijker te maken wanneer ik moet kiezen dankzij 4 eenvoudige tips.

1) Wat als het niet de juiste keuze is?
Ja, wat dan? We kunnen uren nadenken over de impact die een keuze zou hebben, maar we maken dat nooit voldoende concreet en tastbaar. Probeer hier nét wel heel concreet over na te denken. Kijk je angst in de ogen: wat maakt je precies bang of ongemakkelijk? En als dat scenario zou uitkomen, wat zou jij dan doen? Dat helpt je sneller vooruit.

 

2) Keuzes maken gaat NIET (helemaal) over wie jij bent
Als je een ‘foute’ keuze maakt, denk je al gauw: “Typisch iets voor mij; ik ben iemand die verkeerde keuzes maakt”, maar het is niet omdat je vaak fout kiest, dat jij helemaal fout bent. Trek je die conclusie wel en laat je dit jouw identiteit bepalen, dan maak je er iets erg groots van. Zo groot dat het je verlamt en je zelf geen ruimte meer hebt voor groei. En dat is toch niet wat je wil?
Raakt het je dat je foute keuzes maakt, neem het dan gerust onder de loep en kijk hoe jij je keuzes maakt en hoe je dat proces kan verbeteren, maar laat het je niet verlammen.

Het kan bijvoorbeeld dat jij keuzes maakt op basis van hoe je je voelt. Belangrijk is om dan het verschil te herkennen tussen je intuïtie en je emotioneel verlangen. Dat zijn 2 verschillende dingen. Het onderscheid zien is niet altijd makkelijk, maar kan je leren. Heb je hier moeite mee, laat je dan gerust begeleiden.

 

 

3) Keuzes maak je in het ‘nu’
Keuzes maak je op basis van wat je hier en nu voelt en op basis van ervaringen in het verleden. Je kan ze niet maken op basis van toekomstige ervaringen. En wanneer je een keuze gemaakt hebt, zal die wellicht nieuwe gevoelens en gedachten opwekken die je dan, als je dat wil, kan aanpakken. Eerder lukt dat niet.

 

4) Geloof in je eigen kracht
Helaas bewandelen we in het leven niet altijd “het juiste pad”. Het zou ook maar saai zijn, want groeien doen we net vaak door ‘fouten’ te maken. In het leven gaat het er eerder over hoe hoe je omgaat met de misstappen. Wat is het moeilijkste wat je ooit al gedaan hebt in je leven? Meestal hebben we al veel moeilijkere dingen gedaan dan de gevolgen te dragen van een keuze. Wees dus niet bang om fouten te maken.