Moeilijke feestdagen… op deze manier kan je er dit jaar misschien ook iets aan hebben.

Moeilijke feestdagen… op deze manier kan je er dit jaar misschien ook iets aan hebben.

Ik heb door een hele geschiedenis gewoonlijk een hekel aan de feestdagen. Dat begint normaal al ergens rond oktober dat ik er zenuwachtig van word. Ik denk dat er dan 2 dingen gebeuren: die feestelijkheid heeft zoiets waarbij mensen opgewekt willen zijn. Dat heeft zoiets gemaakt en daar word ik zenuwachtig van, onrustig. Tegelijkertijd heeft mijn hoofd ook een link gelegd die zegt: ‘feestdagen, dat is spannend, dat is niet leuk.’ Met recht en rede dat die link er zo nadrukkelijk vanuit mijn ervaring is.  Als dat voor jou ook zo is, hoop ik dat je iets mag hebben aan onderstaand recept:

Dit jaar heb ik het volgende besloten:

Dingen die ik wel wil doen:

  • Ik mag zachtjes aanwezig zijn. Ik mag stilletjes zijn. Ik hoef niks te zijn. Ik hoef niet vrolijk te zijn, interessante onderwerpen te hebben, de juiste dingen te zeggen of aan te hebben, het perfecte cadeau hebben, … .
  • Een grapje uithalen met iemand. Lachen maakt zulke dagen niet alleen meer dragelijk maar leuk!
  • De dagen tussen de feesten kies ik voor leuk gezelschap en leuke dingen om te doen. Ik heb een boekje waar ik een heel jaar door dingen in opschrijf die ik leuk vind om te doen, te hebben, te ervaren. Tijd om het weer boven te halen!
  • Opnieuw een bijzonder beeldje gaan zoeken om op te hangen in onze kerstboom. (Zie het blogje van vorig jaar!)
  • Mensen laten weten hoe dankbaar ik ben dat ze in mijn leven zitten en waarom dat zo is.
  • Verbinden, verbinden, verbinden met mensen die ik lief heb. Zoveel mogelijk. Daar kan een mens niet genoeg van hebben, denk ik dan. Als het niet in die dagen is, dan op zijn minst erna. Ik ben al volop bezig met afspraken te plannen!

 

Dingen die ik niet wil doen:

  • Afwezig zijn door op mijn gsm te zitten.
  • Andere mensen hun gedrag willen bepalen in wat ik van hen verwacht of net wil dat ze niet gaan doen. Zo focus ik me op hen. Ik ga er werkelijk niet beter van worden, niet rustiger, niet vrolijker, niet meer op mijn gemak. Meer nog; ik steek er mogelijk anderen mee aan en dat wil ik al helemaal niet!
  • Teveel alcohol drinken. Teveel eten. Nadien heb ik daar altijd last van; daar heb ik geen zin in.

Hopelijk brengen deze tips jou ook wat. Laat je deze dagen niet afpakken. Het is een bijzondere periode wat je hoofd er ook van moge maken...