Vind de coach die bij jou past!

Vind de coach die bij jou past!

Een goeie coach vinden, is best vergelijkbaar met de zoektocht naar een goeie boekhouder of huisarts: niet altijd makkelijk, maar o zo belangrijk.

Daarom hier enkele tips.

Kies voor een ‘klik’

Kies voor iemand met wie het ‘klikt’, want dat is cruciaal. Is dat niet het geval, zoek dan gerust verder. Bij Allegre krijg je daarom bvb. de kans om mij te bellen, als het niet klikt met je therapeut of coach. Dan hoef je dat niet zelf te zeggen aan de persoon in kwestie en kunnen we meteen op zoek naar een iemand anders, misschien zelfs iemand buiten de praktijk.

 

Weet wat je wil

Net zoals bij een huisarts of boekhouder, moet je ook weten wat je van een therapeut nodig hebt.
Ik wil een huisarts die mee helpt zoeken naar alternatieve oplossingen, die kritisch is – ook tegenover mij.
Ik wil een boekhouder die mij leert om mijn cijfers echt te begrijpen, zodat ik mee kan redeneren. En ik wil dat hij samen met mij concrete doelstellingen vooropstelt.
En ook aan mijn therapeut stel ik hoge eisen.
Van alle therapeuten en coaches bij Allegre (en daarbuiten) verwacht ik dat ze experten zijn in hun domein. Daarnaast wil ik dat ze emanciperend denken: ze helpen mij zo snel mogelijk op weg zodat ik zelf voort kan, zonder hun hulp. Ze brengen hun expertise in waar het kan, sturen bij waar het moet.

Vooral verwacht ik van elk van deze experts, boekhouder, huisarts of therapeut, dat ze mij naar een collega doorverwijzen, als het hen aan specifieke kennis of ervaring ontbreekt.

Deze noden zijn allemaal vrij persoonlijk, maar dat is net het uitgangspunt. Word je bewust van wat jij nodig hebt. Weet wat je verwacht, wat je écht wil, hoe je met je therapeut wil ‘samenwerken’, welke impact je samen wil creëren, …  en je staat meteen al tien stappen verder.

 

Doe mee

Het succes van een samenwerking hangt uiteraard niet alleen af van je therapeut (of boekhouder of huisarts). Jij bent mee verantwoordelijk. Ben je niet tevreden, kaart het dan aan. Doe je dat niet, verwacht dan niet dat de ander spontaan weet wat jij anders wil. Je investeert tijd en energie in deze samenwerking, speel er dan ook volop een actieve rol in. Afwachten zorgt nooit voor verandering.

Ik heb moeten investeren in de relatie met mijn boekhouder. Nu communiceert hij met mij zodat ik méér weet als ik er buiten stap en ik écht iets heb aan onze samenwerking.

Heb je tijd en energie geïnvesteerd en werkt het nog steeds niet, dan kan je alsnog beslissen om de samenwerking stop te zetten. Wij kunnen samen met jou op zoek naar de therapeut die wél bij je past.

 “Change will not come if we wait for some other person or some other time. We are the ones we’ve been waiting for. We are the change that we seek.” Barack Obama.