Voornemens waar je blij van wordt!

Voornemens waar je blij van wordt!

Waarom maken wij het onszelf eigenlijk zo moeilijk met voornemens? Enerzijds omdat voornemens betekenis kunnen geven aan ons leven. Anderzijds omdat het helaas onze gewoonte is om zo hard te zijn voor onszelf. Met voornemens grijpen we onszelf bij het nekvel en willen we het dit keer wél goed aanpakken.
Daarom maak ik geen voornemens. Ik neem ze immers au sérieux, maar denk bijna meteen: ‘Ik kan toch niets volhouden’ en dat voelt niet fijn.

Geen voornemens voor mij dus.

Tot nu. Het afgelopen, zware jaar heeft me opnieuw doen beseffen hoe belangrijk het is om het heft in eigen handen te nemen. Wil ik op 2017 kunnen terugblikken met een glimlach, dan moet ik mijn leven in eigen handen nemen. Zorgen zullen mijn pad kruisen, dat is een zekerheid, maar de rest van mijn leven is mijn eigen verantwoordelijkheid. Dus nu zal ik, wat ik anderen aanleer, ook ‘s zelf toepassen ;-D. En vooral betekenis en fun toevoegen aan 2017.

 

Op dus naar voornemens waar je écht iets mee kan, die je verrijken, die leuk zijn, die je trots doen voelen!

 

Wat wil jij écht voor 2017?

 

Voornemens waaraan je je wél houdt!

 

Er zijn heel wat oorzaken waarom je je niet aan je voornemens kan houden. Hieronder krijg je alvast zeven tips om de valkuilen te vermijden.

En dan houdt niets je nog tegen om het in 2017 allemaal wél waar te maken.

 

  • Formuleer je voornemens héél concreet. Zeg niet “Vanaf 2017 wil ik gezond eten”, maar zeg: “Vanaf nu eet ik één keer per week vegetarisch, eet ik drie keer per week vis, eet ik één appel per dag, … “. Vermijd vaagheid, maak concrete plannen: Wat is écht belangrijk voor mij? Hoe plan ik dit? Met wie? Waar? Wanneer?

 

  • Kies voornemens die jij belangrijk vindt. Mogelijk neem je je al jaren voor om te gaan sporten omdat mensen rondom je dat belangrijk vinden, maar jij zelf vindt er eigenlijk niks aan. Waarom zou je het dan doen? Het kost namelijk ontzettend veel energie om je te motiveren voor iets wat je zelf niet wil.

Zelf heb ik ervoor gekozen om 3x per week te sporten, samen met mijn man. Het geeft mij veel voldoening om ’s avonds niet voor TV te
zitten, me fitter te voelen en te genieten van een gezonder lijf. Omdat ik graag beweeg, is dat belangrijk voor mij. Omdat ik dit samen met mijn man doe en ik hem zo vaker zie, is dit belangrijk voor mij. Omdat we elkaar kunnen voorttrekken en we er onze band mee versterken, vind ik dit belangrijk.

 

  • Zorg dat je je voornemens zélf kan waarmaken.
    Wil jij dat “iedereen je in 2017 met rust laat”? Jammer, maar dat kan jij helaas niet bepalen. De (re)actie van anderen kan jij immers niet sturen. Steek je energie niet in wat je niet zelf in de hand hebt, maar in dingen die je wél kan beïnvloeden en waarvan je geniet.

 

  • Ga voor iets wat je wél wil. Wens je meer rust in 2017, dan  vraag je eigenlijk om een jaar zonder stress. Je wil ergens vanaf. Het werkt makkelijker als je focust op wat je wél wil, als je een positief uitgangspunt neemt. Zo word je vrolijker van je voornemens en haal je er meer voldoening uit

“Vanaf nu eet ik geen chips meer ’s avonds.”: ik zucht als ik er nog maar aan denk! Het is een veel leukere piste om te bedenken wat ik dan wél kan eten. Vermijd ‘geen’ of ‘zonder’ of ‘niet meer’ in je voornemens. Zelfs stoppen met roken kan je positief en concreet verwoorden, bijvoorbeeld: “In 2017 stap ik naar een tabacoloog en maak ik een sluitend plan om te stoppen met roken.”

 

  • Wees realistisch. Als je de lat te hoog legt, voelen je voornemens als een strop. Ze roepen meteen een afkeer op. “Vanaf nu ga ik 5 keer per week sporten”, is daar een goed voorbeeld van. Soms lukt zo’n radicale omslag, meestal niet. Ken jezelf, want vooraf aanvoelen dat je zal falen, is nét wat we niet willen! Wees realistisch zodat je ook voldoening kan ervaren.

 

  • Focus.  De drukte van alledag, gebaal, zorgen, vermoeidheid, verdriet, boosheid, angst, … : het duwt ons allemaal van ons pad af. Heel wat factoren kunnen het moeilijk maken om een voornemen ook effectief te realiseren, externe factoren waarop je geen invloed hebt (bvb de kinderen moeten op tijd slapen, er moet iemand thuis blijven) of interne factoren (vermoeidheid, gebaal, zorgen, angst, verdriet, …). Pak de obstakels aan, roep hulp in om ze uit de weg te ruimen zodat jij je voornemen niet uit het oog verliest.

 

In dit filmpje, haast verplicht voer voor jongeren, hulpverleners die met tieners werken , koppels, werkgevers, werknemers, …, legt Simon Sinek uit hoe technologie en sociale media ons leven compleet overhoop halen. Het gaf mij een helder kijk op wat ik wil in 2017. Mijn goede voornemen heb ik daardoor meteen omgezet in een actie: Ik heb mijn facebook account opgezegd vanaf 1 januari en ik heb meteen mijn agenda genomen om met een aantal mensen ‘live’ af te spreken om zo onze boeiende gesprekken verder te kunnen zetten.

Ik deel het graag met je. https://www.youtube.com/watch?v=hER0`Qp6QJNU

 

Tot slot deel ik graag deze wens met je:

Moge 2017 voor jou en de jouwen een mooi, krachtig, liefdevol jaar worden met ruimte voor speelsheid, stilte en momenten waarop je kan lachen tot je kaken ervan zeer doen.

Annick & het team van Allegre